Idrottsklubbens roll i samhället

Hur skulle samhället se ut utan alla idrottsklubbar som ansvarar för våra barn och ungdomar på kvällar och helger, många föräldrar skulle nog bli lite skakiga. I många fall har dom Svenska idrottsklubbarna blivit en uppfostringsinstans i samhället. Det är där barn får lära sig om etik och moral, det är i idrottssalarna eller på planerna som kamratskap och samarbete lärs ut. Det är ganska lätt att underskatta rollen som en idrottsklubb har och i Malmö satsas det oerhört mycket på att skapa en fotbollsklubb för hela samhället, en klubb med en stark förenande kraft.

Malmö FF tar ett stort socialt ansvar

Klubben det handlar om är Malmö FF. Malmö FF är kanske mest känd för sina SM guld och sina prestationen ute i Europa. Klubben satsar dock väldigt mycket på att sprida och underhålla positiva värderingar, motverka rasism, sexism, droganvändning och öka integrationen i samhället. En del säger att idrottens roll i samhället är underskattad, och Malmös satsning mottags därför med väldigt stor uppskattning från hela idrottssverige. Förhoppningen är att det ska få lite mer medial och politiskt genomslag än tidigare liknande satsningar. I detta fallet har Moderna museet i Malmö skapat en utställning om ”MFF i samhället”, initiativet kommer från klubbens eldsjälar och museets chef.

Idrottens roll i samhället är underskattad

För den insatta idrottsledaren eller föräldern är i många fall ungdomsidrottens roll i samhället väldigt självklar, men för den oinsatta, alla med vuxna barn, eller för den av andra anledningar okunniga, så är idrottens roll i många fall grovt underskattad. Malmö FF har tagit ett stort initiativ både vad gäller socialt ansvar och integration när dom satsar på ungdomsidrotten och på dess ledare. Malmö FF har upptäckt att det är väldigt lätt att få uppmärksamhet från såväl politiker som media när A-laget vinner matcher eller när det går bra i Europa. Det har visats sig vara desto svårare att höras i media-bruset när man satsar på samhällsfrågor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WPSuv