Fotbollsföreningar

Fotbollen är en av de största idrotterna och det finns mängder av både stora och små föreningar runt om i världen. De allra största omsätter enorma resurser för att kunna driva runt sin verksamhet, medan de mindre ibland bara drivs med hjälp av en enda eldsjäl. Många gånger hämtas ledande nyckelpersoner in från företagsvärlden, då idrotten idag i princip drivs som vilket företag som helst, då det kommer till de ekonomiska bitarna. Oavsett vilken nivå en förening verkar på, är det ändå idrotten som är det viktigaste. Ingen förening, oavsett pengar, blir särskilt gammal om inte just eldsjälarna finns med i bilden.

Mer än bara fotboll

På hemmaplan har många eldsjälar inom fotbollen prisats för sina insatser. Bland annat fick

Amel Alibasic priset ”Guldhanden”, för sitt arbete inom integration, vilket skett med hjälp av just fotbollen som verktyg. Alibasic som själv flydde kriget i det forna Jugoslavien som 14-åring, fick mycket hjälp av fotbollen då han kom till Sverige. Det är föreningen Sverige United som delar ut priset, och förhoppningen är att man ska se fotboll som just något mer än ”bara” fotboll. Det är lätt att förbise alla de eldsjälar som jobbar inom idrotten och att varje stor idrottsförening många gånger börjat som ett sätt att umgås och skapa en gemenskap. Nästan alla större fotbollsklubbar började med mycket enkla medel, något som idag ibland kan glömmas bort.

Började med några studenter

Juventus FC är en av de största fotbollsklubbarna i världen, och verkar i staden Turin i den högsta Italienska ligan Serie A. Hemmamatcherna kan fansen njuta av i Juventus Stadium där laget slagit många olika rekord. Säsongen 2013 / 2014 vann man samtliga hemmamatcher, så visst har det stor betydelse att arenan, som ägs av Juventus FC, får spelarna att känna sig riktigt hemma. Även större renoveringar på grund av vattenskador har förekommit och som vid vilket annat husbygge som helst, krävs det att man underhåller faciliteterna för att hålla världsklass inom idrottsvärlden. Den som själv behöver åtgärda problem med rören, kan få hjälp av bland annat Stambytesgruppen.se för smidiga lösningar. Juventus FC har långa anor och klubben såg sitt dagsljus redan 1897, då några unga studenter vann den dåvarande italienska ligan 1905. Den forne ägaren till bilmärket Fiat, tog sedan över laget och 1923 byggdes en egen hemmaplan. Under klubbmärket syns tre stjärnor som var och ett symboliserar 10 vunna ligatitlar.

Engagemangets betydelse

För att få fram alla storstjärnor är det minst lika viktigt att det finns fungerande idrottsklubbar på lokal nivå, som lockar barn och ungdomar att börja med sporten. Allting kan inte mätas i pengar och det går inte nog att överdriva betydelsen många tränare har, som arbetar i det tysta, många gånger utan att någonsin stå i rampljuset. Även spelare som Zlatan och Messi, har någon gång cyklat iväg till den lilla fotbollsföreningen i kvarteret och spelat på de små enkla fotbollsplanerna i utkanten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WPSuv