Äldre motionärer inom föreningslivet

Allt fler svenska pensionärer väljer att hålla igång med motion på ålderns höst. Inom det svenska föreningslivet finns utmärkta möjligheter att motionera tillsammans med andra. Något som förbättrar din hälsa och dessutom genererar ett socialt utbyte.

Att träning är viktigt i alla åldrar är ett faktum, men det gäller att träna på rätt sätt för din ålder. Våra muskler och leder blir allt stelare med åren och din aktivitet bör anpassas efter ålder samt kropp. Här ger vi tips på hur du kan utöva motion i idrottsföreningar som pensionär.

Förändring i leder och muskler

Även om forskare länge hävdat att träning är nyckeln till god hälsa är det först på senare tid konkreta bevis för motionens fördelar presenterats. Numer visar forskningen tydligt på att regelbunden motion boostar välmåendet och minskar risken för folksjukdomar. I Sverige är artros en av de vanligaste folksjukdomarna och något som tyvärr drabbar ett stort antal människor. Framför allt bland äldre, även om artros kan drabba människor även i yngre ålder. Kroppen förändras med åren och vid pensionsåldern är både muskler och leder betydligt stelare än tidigare. Något som kan förebyggas i ung ålder genom att regelbundet träna, men det gäller att hålla igång även på ålderns höst. Fysisk träning genererar styrka, balans och smidighet, vilket gör gott för kroppen.

Faktum är att det är fullt möjligt för en 70-åring att vara vid god hälsa som en 30-åring om vi utgår från träningsförutsättningarna. Det handlar om att hitta en motion som passar för din ålder: och att anpassa träningen utifrån kroppens förutsättningar. Äldre människor kan öka både kondition och muskelstyrka: med bravur med rätt aktivitet och motion.

Hjälp med träning

För äldre som önskar komma igång med träning och motion är idrottsföreningar en bra start. Att söka sig till de lokala föreningarna är ett bra tips för den som vill komma i form. Skidåkning, orientering, friidrott, cykling, dans eller badminton är bara några exempel på motionsidrotter inom föreningslivet. Finns det ingen konkret grupp för äldre i den lokala idrottsföreningen? Då kanske det är dags att starta upp en kategori ”seniorer” för pensionärer som vill träna med andra.

Enligt en artikel i Sydsvenskan ökar antalet motionerande personer över 75 år kraftigt. Trenden visar att träning är populärt i alla åldrar och numer motionerar både äldre män och kvinnor i stor utsträckning. Det är dock viktigt att mellan varven stanna till och känna av hur leder och muskler mår. Motionen får helst inte bli allt för ensidig utan det är viktigt med variation för att undvika besvär med exempelvis artros eller andra ledsjukdomar. Mellan träningspassen är det även viktigt att stretcha och öva rörlighet. Här kan du se ett exempel på höftträning med syftet att förbättra rörligheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WPSuv