Sätt att samla in pengar

Alla idrottsföreningar är i behov av stabila ekonomiska förutsättningar för att kunna bedriva en bra verksamhet. Det hör till vardagen för alla idrottsföreningar att hitta nya sätt att få in pengar för att medlemmarna ska kunna träna och utöva sin sport. Det finns en lång tradition hos landets idrottsklubbar när det kommer till insamling av pengar, och det är bara fantasin som sätter gränserna.

Sponsorer

Det kanske vanligaste sättet att få in en ström av pengar är att skaffa sig sponsorer. Det kan vara både stöd med pengar som att få tillgång till träningshallar och material gratis. Man kan även kombinera sponsorer på så vis att exempelvis en kaffetillverkare sponsrar med grattis kaffe, som man sedan säljer tillsammans med bullar, som är bakade på livsmedel som den lokala butiken sponsrat med. Man bör alltid dock säkerställa att företaget passar som samarbetspartner med klubben. Ett bryggeri kan exempelvis ibland vara problematiskt när det kommer till att sponsra ungdomsverksamhet. Ringer man runt till företag gäller det att förbereda sig ordentligt, och att vara tydlig med vad man kan erbjuda. Företag vill helst ha en färdig paketlösning och gärna lite olika alternativ att välja mellan. Det är bäst om man på förhand tagit reda på kostnader, som att trycka upp logotyp på tröja eller andra produkter. En smidig och bra lösning kan vara att även erbjuda exempelvis handdukar med tryck eller andra produkter, vid sidan om enbart matchtröjor.

Medlemstidning

Man kan idag enkelt skapa en medlemstidning digitalt, eller sprida det som ett nyhetsbrev via sin e-postlista. Då får man ett utrymme där man kan ta betalt för reklamplatser. Har man tillräckligt många läsare kan ett sådant nyhetsblad vara väldigt attraktivt för exempelvis lokala handlare. Det är viktigt att söka sig till potentiella sponsorer som passar till rätt målgrupp. Bedriver klubben ungdomsverksamhet är det förmodligen sådana företag som vänder sig till familjer och ungdomar, som vill köpa en annonsplats. Sänder man ut nyhetsblad är det bra att hålla koll på den nya GDPR-lagen som reglerar hur personuppgifter ska lagras. Ofta finns det någon kunnig IT-person i klubben som kan hjälpa till med de tekniska delarna.

Evenemang

Genom att skapa egna evenemang runtom idrotten kan man få en plattform för att sälja olika produkter. De enklaste formerna är att erbjuda kaffe, kakor och smörgåsar i kombination med olika utlottningar. Det är bra att skylta med att överskottet går till klubbens verksamhet, vilket kan få deltagarna att lätta på plånboken lite lättare. Bjuder man in allmänheten kan det finnas regler att polismyndigheten underrättas och det är alltid bra att kolla med kommunen först. Serverar man livsmedel i större kvantiteter måste en viss nivå för hygien uppnås. Gäller det en enklare servering, med bullar och kaffe, kommer man dock långt med gammalt hederligt bondförnuft.