Idrottsföreningar och ungdomsverksamhet

Idrottsföreningar spelar en stor samhällsroll som mötesplats för barn och ungdomar. Ett av idrottsrörelsens mål är att varje barn och ungdom skall ha möjlighet att testa på och utöva idrott enligt ett barnrättsperspektiv. Närmare 90 procent av alla barn och ungdomar har varit med i en idrottsförening under sin uppväxt. Idrottsrörelsen är således den största rörelsen vi har och föreningarna utgör själva hjärtat i denna rörelse. Forskning visar att det är positivt för barn och ungdomar att testa på olika idrotter under ungdomsåren – Sverige har länge haft en bred idrottsrörelse med brett utbud av idrotter av olika slag.

Brett utbud av idrottsföreningar

I Sverige idag finns det omkring 24 000 olika idrottsföreningar fördelat på de drygt 70 idrotter som upptas i Riksidrottsförbundet. Enligt forskning är det en fördel att prova på olika sporter för att utveckla barn och ungdomars motorik, fysik och strategiska tänkande. Dessutom ger ett brett idrottsutövande större chans för individen att finna just den, eller de idrotter som passar just honom eller henne som denne sen kan fokusera mer på i de övre ungdomsåren – för hobby eller elitutövande. Idrottsrörelsen är bred och omfattar mer än bara fotboll, simning och ridning. Kanske skulle någon av de mer okända idrotterna passa dig eller ditt barn eller ungdom?

Den lättillgängliga idrotten – Biljard.

 

Idrottsrörelsen i Sverige är bred och idrottsföreningar finns det gott om, men första kontakten med en idrott kan vara svår att få. Skolans idrott och hälsa erbjuder kontakt med ett flertal men långt ifrån alla idrotter. Andra sporter utövas under mindre organiserade former i form av spontan lek på raster och fritid. Hur många har inte till exempel spelat landhockey på asfalten eller biljard på fritidsgården? Biljard är en av våra mest lättillgängliga sporter med bord på flera pubar och andra lokaler, men det finns också flera biljardföreningar runt om i landet dit man kan söka sig om man vill spela mer organiserat. på biljardstockholm.se hittar du bra information om sporten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

WPSuv