Hitta sponsorer till idrottsförening

Ett dilemma för många idrottsföreningar i Sverige är att få ekonomin att gå ihop. För att slippa ta hutlösa medlemsavgifter av sina medlemmar är de flesta idrottsföreningar beroende av att hitta ytterligare finansiering från andra källor. En liten del av den finansieringen kan föreningarna få från exempelvis kommunala bidrag, men majoriteten kommer från sponsorer.

Hur gör man då för att hitta sponsorer? Det gäller att som förening vara aktiv och själv söka upp företag som man tror kan vara intresserade – mycket få sponsorer kommer att kontakta föreningen själva. För att ha störst chans att lyckas sälja in sin sponsring ska man vända sig till de företag som man vet har en stark lokal anknytning, och som sätter goodwill från kunderna högt. Det är dessa företag som har mest att tjäna på att sponsra.

softball-1570671_960_720Innan man kontaktar företaget bör man dock ha planerat fram ett förslag som man kan presentera vid ett möte. Detta tjänar två syften. För det första har man som förening större makt att på det sättet bestämma hur man blir sponsrad. Behöver man till exempel nya klubbjackor lägger man in det som en del av sponsringsförslaget. Behöver man pengar för att renovera klubblokalen lägger man in det i förslaget, liksom vad man kan erbjuda företaget i utbyte. För det andra gör planeringen av förslaget att man kan anpassa det efter det företag man kontaktar. Det är nämligen inte en bra idé att ha ett färdigt ”sponsorpaket” som man presenterar för alla potentiella sponsorer. Företagen har ju olika stor verksamhet, olika målgrupper och olika målsättningar med sin sponsring, och förslaget som läggs fram bör reflektera dessa faktorer i så stor utsträckning som möjligt. Sedan kan man självklart alltid förhandla med företaget om detaljerna.

Det kan också vara bra att ha i åtanke att företag kan sponsra idrottsföreningar på andra sätt, till exempel genom att ge medlemmar i föreningen ett förmånligt pris när de handlar utrustning eller annat i företagets butik. Om man inte har någon liknande rabatt från sin förening kan det istället vara en bra idé att gå in på Rabattkoder.nu för att leta efter rabattkoder innan man köper någon dyr sportutrustning. På det sättet kanske man kan spara lika mycket pengar som man skulle ha gjort om föreningen haft sponsorer.

Genom att vara beredd på att anpassa sponsorlösningarna efter företagen, och rikta sig till företag som värdesätter det lokala föreningslivet, har man dock stor chans att hitta sponsorer till sin förening, och ge verksamheten den ekonomiska boost den behöver.